Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αγγελόπουλος και Σμυρλής-Λιακατάς μιλούν για τα αναδρομικά

Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους τονίζοντας πως δεν θα διεκδικήσουν τα αναδρομικά
Οι πρώην βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Αγγελόπουλος (ΝΔ)  και Χρήστος Σμυρλής -Λιακατάς  μίλησαν στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ (και τη δημοσιογράφο Νανά Θεοδωροπούλου) για την υπόθεση των αναδρομικών που διεκδικούν πρώην βουλευτές. Αναλυτικά το θέμα:
Θύελλα αντιδράσεων έχουν...
προκαλέσει οι αξιώσεις πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών. Αξιώσεις που ηγέρθησαν το 2007 ωστόσο παραμένουν την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, την ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει όλα σχεδόν τα νοικοκυριά της χώρας. Ειδικότερα, 121 περίπου πολιτικοί το 2007 είχαν καταθέσει αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να εισπράξουν αναδρομικά και με τόκο διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και αποζημιώσεις για την… ηθική βλάβη που -όπως υποστηρίζουν- έχουν υποστεί.
Για την αξίωσή τους οι βουλευτές βασίστηκαν σε μια ερμηνεία των άρθρων 26, 87 και 88 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν τη διάκριση της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας και οι οποίες είναι μεταξύ τους ίσες και ισότιμες. Βασιζόμενοι στα άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές αυτοί κατέφυγαν στα Πρωτοδικεία ζητώντας να πάρουν αναδρομικά αυξήσεις λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς, λόγω ακριβώς της αρχής της ισοτιμίας.
Ως βάση υπολογισμού των διαφορών που διεκδικούν εκλαμβάνουν τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν και οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).Η εξομοίωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ, όπως είναι γνωστό, έγινε με απόφαση του Μισθοδικείου. Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση. Όπως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες. Οι βουλευτές διεκδικούν ακόμα και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, το 2007 «η Βουλή αποφάσισε ότι οι -τότε, προς τους δικαστικούς- έκτακτες παροχές δεν θα ίσχυαν και για τους βουλευτές». Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και τα δύο κόμματα εξουσίας που κάλεσαν να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών.
 Ωστόσο όμως όπως προκύπτει πολλοί εκ των πρώην βουλευτών ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πάρουν αυτά τα χρήματα ή ότι παραιτούνται του δικαιώματός τους, αν και αρκετοί διευκρινίζουν ότι επιθυμούν η απόφαση να βγει. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι Αιτωλοακαρνάνες Νίκος Αγγελόπουλος (ΝΔ) και Χρήστος Σμυρλής- Λιακάτας (ΠΑΣΟΚ) που μιλούν στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Παρομοίως έχει ξεκαθαρίσει πως παραιτείται της διεκδίκησης ο πρώην Βουλευτής (νομάρχης και δήμαρχος) Γιάννης Βαϊνάς. Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας συγκαταλέγεται και το όνομα του Αιτωλοακαρνάνα πρώην βουλευτή και υφυπουργού Αλέκου Μπαλτά.
Ν. Αγγελόπουλος: «Περσινά ξινά σταφύλια»
«Περσινά ξινά σταφύλια». Έτσι χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υφυπουργός Νίκος Αγγελόπουλος ,ο οποίος βεβαίως ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ζήτησε όμως να υπάρξει συνταγματική αποκατάσταση. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν τα πήραν οι δικαστικοί -γιατί τα εισπράξανε- δεν μίλησε κανένας και τώρα που θα δικάζονταν οι αγωγές έγινε ολόκληρη ιστορία. Οι βουλευτές είναι 300, οι δικαστικοί είναι πολλοί περισσότεροι….Γιατί να ενδιαφέρει τι θα κάνω εγώ με το δημόσιο; Πρώτα απ’ όλα είναι συνταγματική αποκατάσταση. Η απόφαση πρέπει να βγει ,ανεξάρτητα αν δεν θα εισπράξει κανένας. Εγώ ήδη έχω παραιτηθεί» αναφέρει ο κ.Αγγελόπουλος. Απαντώντας δε σε όσα πολιτικά κόμματα έσπευσαν να τους κρίνουν για αυτή τους την κίνηση, τόνισε με νόημα : «Τα κόμματα όταν συζητήθηκε το θέμα των εν ενεργεία βουλευτών έκαμαν ειδική συνεδρίαση στη βουλή ζητώντας τα αναδρομικά τους ,ασχέτως αν τα πήραν ή όχι»
Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: «Δεν θα υποστηρίξω αυτή την αγωγή»
Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς αναφέρει: «Εγώ δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν, για να υποστηρίξει την αγωγή που είχα καταθέσει το 2007 σε ανύποπτη στιγμή. Τότε που καταθέσαμε τις αγωγές δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική κατάσταση .Το έχω πει εδώ και πολύ καιρό πως εγώ δεν υποστηρίζω την αγωγή. Δηλαδή εγώ δεν εξουσιοδότησα δικηγόρο να με εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Ως εκ τούτου δεν διεκδικώ τίποτα». Εξηγεί παράλληλα : «Βεβαίως και είχα καταθέσει αγωγή αλλά αυτό είχε γίνει το 2007 και είχε γίνει με αφορμή το γεγονός ότι οι δικαστές είχαν καταφέρει τότε με την κυβέρνηση της Ν.Δ , να διεκδικήσουν και να πάρουν χρήματα , κάτι το οποίο όφειλε υποτίθεται τότε η κυβέρνηση να είχε κάνει και για τους εν ενέργεια και για τους συνταξιούχους βουλευτές» .
 agrinionews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου