
Οι πρώην βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Αγγελόπουλος (ΝΔ) και Χρήστος Σμυρλής -Λιακατάς μίλησαν στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ (και τη δημοσιογράφο Νανά Θεοδωροπούλου) για την υπόθεση των αναδρομικών που διεκδικούν πρώην βουλευτές. Αναλυτικά το θέμα:
Θύελλα αντιδράσεων έχουν...
προκαλέσει οι αξιώσεις πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών. Αξιώσεις που ηγέρθησαν το 2007 ωστόσο παραμένουν την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, την ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει όλα σχεδόν τα νοικοκυριά της χώρας. Ειδικότερα, 121 περίπου πολιτικοί το 2007 είχαν καταθέσει αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να εισπράξουν αναδρομικά και με τόκο διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και αποζημιώσεις για την… ηθική βλάβη που -όπως υποστηρίζουν- έχουν υποστεί.
Για την αξίωσή τους οι βουλευτές βασίστηκαν σε μια ερμηνεία των άρθρων 26, 87 και 88 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν τη διάκριση της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας και οι οποίες είναι μεταξύ τους ίσες και ισότιμες. Βασιζόμενοι στα άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές αυτοί κατέφυγαν στα Πρωτοδικεία ζητώντας να πάρουν αναδρομικά αυξήσεις λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς, λόγω ακριβώς της αρχής της ισοτιμίας.
Ως βάση υπολογισμού των διαφορών που διεκδικούν εκλαμβάνουν τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν και οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).Η εξομοίωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ, όπως είναι γνωστό, έγινε με απόφαση του Μισθοδικείου. Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση. Όπως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες. Οι βουλευτές διεκδικούν ακόμα και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, το 2007 «η Βουλή αποφάσισε ότι οι -τότε, προς τους δικαστικούς- έκτακτες παροχές δεν θα ίσχυαν και για τους βουλευτές». Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και τα δύο κόμματα εξουσίας που κάλεσαν να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών.
Ωστόσο όμως όπως προκύπτει πολλοί εκ των πρώην βουλευτών ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πάρουν αυτά τα χρήματα ή ότι παραιτούνται του δικαιώματός τους, αν και αρκετοί διευκρινίζουν ότι επιθυμούν η απόφαση να βγει. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι Αιτωλοακαρνάνες Νίκος Αγγελόπουλος (ΝΔ) και Χρήστος Σμυρλής- Λιακάτας (ΠΑΣΟΚ) που μιλούν στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Παρομοίως έχει ξεκαθαρίσει πως παραιτείται της διεκδίκησης ο πρώην Βουλευτής (νομάρχης και δήμαρχος) Γιάννης Βαϊνάς. Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας συγκαταλέγεται και το όνομα του Αιτωλοακαρνάνα πρώην βουλευτή και υφυπουργού Αλέκου Μπαλτά.
Ν. Αγγελόπουλος: «Περσινά ξινά σταφύλια»

Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: «Δεν θα υποστηρίξω αυτή την αγωγή»

agrinionews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου