Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Νέα σενάρια για υγροποιημένο αέριο και μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Πλατυγιάλι.

 


       Τα σενάρια για υγροποιημένο αέριο και μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Πλατυγιάλι επανέρχονται μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι διαχειριστές του λιμανιού για αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων.
      Μετά το τεράστιο φιάσκο της μεγάλης επένδυσης που ποτέ δεν έκανε το Κατάρ στο Πλατυγιάλι, το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων γιαεγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου αερίου και μονάδας... παραγωγής ενέργειας, επαναφέρει απ’ το παράθυρο το σχέδιο που ναυάγησε. Κανείς δεν γνωρίζει τι και πώς, όλα θα κριθούν τον Απρίλιο. 
   Επερώτηση από Γ. Σολτάτο – «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, απλώς προσαρμόζουμε τους όρους», το σχόλιο της εταιρείας.
   Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός της τεράστιας επένδυσης που το Κατάρ επρόκειτο να υλοποιήσει στον Αστακό, το ναυάγιο της οποίας είχε τόσο εκθέσει την τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αφού πρώτα προκάλεσε απίστευτη αναστάτωση σε ολόκληρη την Αιτ/νία. 
     Η ιστορία είναι γνωστή. Ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι, αντί επενδύσεων περιορίστηκε σε κρουαζιέρες στα νησιά του Ιονίου, προχωρώντας πρόσφατα σε αγορές στις Εχινάδες. Η εδώ παρουσία του άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων με σενάρια επί σεναρίων, χωρίς βάση τα περισσότερα.
      Αιφνιδιαστικά όμως, εκεί που η παλιά επένδυση είχε εντελώς ξεχαστεί, εμφανίστηκε, μόλις προχθές, ένα αίτημα απ’ την διαχειρίστρια του Πλατυγιαλίου εταιρεία, για αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων.
      Ένα αίτημα που συνοδεύεται από φάκελο – μελέτη διακοσίων σελίδων, όπου γίνεται λόγος για εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου αερίου (πετρελαϊκού;) και μονάδας παραγωγής ενέργειας απ’ το υγροποιημένο αυτό αέριο. Ότι ακριβώς δηλαδή (ή κάτι παραπλήσιο) έλεγε το παλιό σχέδιο…
        Το τι ακριβώς λέει η εν λόγω μελέτη ουδείς το γνωρίζει, καθώς κανείς δεν έχει προλάβει ακόμη να μελετήσει τον ογκωδέστατο φάκελο.

     Η «Συνείδηση» επικοινώνησε με αρμοδίους, οι οποίοι και ζήτησαν πίστωση χρόνου, ώστε να μελετήσουν το φάκελο και υπεύθυνα να μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματά μας. 
     Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Υφαντήςμάλιστα προσφέρθηκε να μας παραχωρήσει το φάκελο, κάτι όμως που δεν θα είχε νόημα, καθώς απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς το τι ακριβώς περιλαμβάνει… 
     Ο ίδιος πάντως επιβεβαίωσε τα περί δεξαμενών υγροποιημένου αερίου και μονάδας παραγωγής ενέργειας, σημειώνοντας με έμφαση όμως ότι η όλη πρόταση θα τεθεί τώρα σε διαβούλευση και η όποια απόφαση της Περιφέρειας Δ.Ε. θα ληφθεί μετά απ’ αυτή, σε διάστημα άνω του ενός μηνός. Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα θα διευκρινιστούν τα πάντα.
      Εν τω μεταξύ ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Σολτάτος κατέθεσε ήδη σχετική Επερώτηση, η οποία και θα πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
       Ο κ. Σολτάτος σε συνέντευξή του χθες το πρωί στον Δυτικά 96,1 – FM εμφανίστηκε, εκτός από προβληματισμένος (εκφράζοντας σειρά από εύλογες απορίες) και υποψιασμένος (λόγω ακριβώς της «σύμπτωσης» της δραστηριοποίησης του Εμίρη του Κατάρ στην περιοχή, όπου, μάλιστα, διαπιστωμένα πλέον υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων).

       Απ’ την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της εταιρείας που υπέβαλε το αίτημα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της «Συνείδηση», υποβαθμίζουν το γεγονός, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για τροποποίηση των όρων προς προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα (την μετά του ναυαγίου της επένδυσης δηλαδή), ώστε να ισχύει για το Πλατυγιάλι ότι ακριβώς ισχύει και για το λιμάνι της Πάτρας και για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου