Αμβρακικός 3Αδράνεια των Αρχών καταγγέλλουν τοπικοί φορείς σχετικά με τη μόλυνση στον Αμβρακικό κόλπο, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια παρά τις συνεχείς εκκλήσεις. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα τα λύματά τους να μολύνουν τα ύδατα της περιοχής, ενώ και η ανεξέλεγκτη λειτουργία μονάδων...
ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.
Το πρόβλημα είναι διαρκές. Οχι μόνο φέτος. Υπάρχει αρκετή χοιροτροφία γύρω από τη Φιλιππιάδα και τον Αγ. Σπυρίδωνα, στη λεκάνη απορροής του Λούρου ποταμού. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι πάρα πολλές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εντός του κόλπου. Αυτά, σε συνδυασμό με άλλες παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν χωρίς βιολογικό καθαρισμό, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τον Αμβρακικό.
Αμβρακικός Η μικρή ΜεσόγειοςΠρόκειται για έναν κλειστό κόλπο, ο οποίος λόγω της ρύπανσης παρουσιάζει φαινόμενα ευτροφισμού (ανεξέλεγκτη αύξηση των αζωτούχων και φωσφορικών θρεπτικών στοιχείων με συνέπεια την υπερανάπτυξη της φυτικής βιομάζας και τη δημιουργία ανοξικών συνθηκών, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου στον βυθό), που οδηγούν τα οικοσυστήματα σε κατάρρευση. «Καμιά φορά η κατάσταση παίρνει ακραίες μορφές», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι όλες οι μονάδες να αποκτήσουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού ώστε να προστατευτεί ο Αμβρακικός. «Ολες οι μετρήσεις δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα», αναφέρει. Οκτώ σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του νερού, οι οποίοι θα έδιναν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, σταμάτησαν να λειτουργούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, τα αποτελέσματα δεν θα έδιναν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Πιέσεις επιχειρηματιών
Ωστόσο, κατά τον κ. Παύλο Χαραλάμπους από τον σύλλογο Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, η άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στο Διαδίκτυο θα εξέθετε τις Αρχές όσον αφορά το πρόβλημα της ρύπανσης και της μη αντιμετώπισής της, αναγκάζοντάς τους να πάρουν θέση. Οπως υποστηρίζει, βασικός λόγος της αδράνειας των Αρχών είναι οι πιέσεις που δέχονται από επιχειρηματίες της περιοχής. «Οι ίδιοι οι ρυπαίνοντες πιέζουν προκειμένου να μη βγαίνει προς τα έξω αυτή η κατάσταση», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Χαραλάμπους.

Το πρόβλημα που δημιουργείται, εκτός από τον οικολογικό, έχει και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ψαράδες της περιοχής.«Κάθε τρεις και λιγάκι προβαίνουμε σε διαμαρτυρίες κατά της τοποθέτησης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και, αντί να εισακουστούμε, βλέπουμε συνέχεια νέους κλωβούς. Μάλιστα, οι περισσότερες μονάδες είναι τοποθετημένες στο στόμιο του Αμβρακικού με αποτέλεσμα τα ψάρια να σταματούν εκεί και μην περνάνε μέσα στον κόλπο. Η μόλυνση έχει καταστρέψει τον Αμβρακικό, κάτω από τα δέκα μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο. Δεν έχει οξυγόνο η γαρίδα και ανεβαίνει στα 2,5 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει όλες οι συνθήκες στο ψάρεμα», αναφέρει ο Σωτήρης Παναγιώτου, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αρτας. Η αλιεία της περιοχής απασχολεί ανθρώπους από δεκάδες χωριά της περιοχής. Οπως υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτου, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, ο κλάδος είναι καταδικασμένος να σβήσει.



 kathimerini.gr