Η αποτύπωση των διαστάσεων του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής του ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος στο Μεσολόγγι.
Εκτός του...
Γενικού Γραμματέα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης, οι δασάρχες Αιτωλοακαρνανίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην έξαρση των φαινομένων παράνομης υλοτομίας, ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, ως παράγωγο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αμβλύνει συνειδήσεις σε βαθμό που να απειλείται ο δασικός πλούτος της χώρας μας. Τόνισε ότι αποτελεί χρέος μας πρώτιστα ως άνθρωποι και κατόπιν ως υπάλληλοι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Ο κ. Κατσούλης ανέφερε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να μπουν οι βάσεις αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος που, αν δεν παταχθεί, στο μέλλον θα χειροτερέψει. Υπογράμμισε, επίσης, τις δραματικές συνέπειες που έχει για τον τόπο η απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο κ. Αμοργιανιώτης αναγνώρισε την ένταση του φαινομένου σε πανελλαδική κλίμακα και επισήμανε ότι οι προξενούμενες ζημιές δύσκολα αποκαθίστανται. Έκανε εκτενή αναφορά στην αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών και στη μείωση των διαθέσιμων πιστώσεων, δεδομένα που έθιξαν όλοι οι παριστάμενοι. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει προβεί σε ενέργειες στήριξης του τομέα δασοπροστασίας, όπως η μετάταξη αγροφυλάκων στα Δασαρχεία, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένεται η εξαγγελία προγράμματος χρηματοδότησης των δασικών υπηρεσιών μέσω του Πράσινου Ταμείου. Όσον αφορά τη λαθροϋλοτομία,τόνισε πως η καταπολέμησή της εξαρτάται από την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Εξειδικεύοντας το πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία, έγινε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένα περιπτωσιολογικά στοιχεία και έγινε μία προκαταρκτική συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Επισημάνθηκε η παράνομη υλοτομία στην Αιτωλοακαρνανία γνωρίζει ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή της Αμφιλοχίας, ενώ επίσης απειλεί και άλλα δασικά οικοσυστήματα που είναι παραγωγικά για την υλοτομία, όπως το βελανιδόδασος Ξηρομέρου. Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου, τονίστηκε ότι η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις με κίνητρο την επιβίωση, αλλά πρόκειται για οργανωμένη δραστηριότητα κυκλωμάτων που προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας σε βάρος του περιβάλλοντος.
Ο κ. Αποστολόπουλος έδωσε κατευθύνσεις στις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προβούν σε πλήρη καταγραφή των δασικών δυνάμεων στην Αιτωλοακαρνανία, να μεριμνήσουν για την ενίσχυση των Δασαρχείων που το έχουν ανάγκη και να καταρτίσουν σχέδιο δράσης. Ζήτησε, επίσης, τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης με τις δασικές και αστυνομικές δυνάμεις με στόχο να ληφθούν μέτρα πρόληψης της λαθροϋλοτομίας με στοχευμένες δράσεις, ενώ θεώρησε δεδομένη την κεντρική αρωγή σε θέματα μεταβίβασης πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναδιάρθρωσης ωραρίου των δασικών υπαλλήλων ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση.
Λόγω της παρατήρησης παρόμοιων περιστατικών αποψίλωσης δασών στην Ηλεία και την Αχαΐα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διοργανώσει ανάλογη σύσκεψη την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.
agrinioculture