Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Καταπατημένες εκτάσεις στη λίμνη Αμβρακία που γίνονται χωράφια!!!!!


Tα τελευταία χρόνια η κατάσταση γύρω από τη λίμνη Αμβρακία στην Παπαδάτου (Δήμος Ξηρομέρου) έχει επιδεινωθεί. Οι καταπατήσεις έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και πυκνώνουν τα κρούσματα αυθαίρετων καλλιεργειών.
Με την υποχώρηση των...
υδάτων, σημειώθηκε όργιο καταπατήσεων στις αποκαλυφθείσες εκτάσεις αυτές, οι οποίες κατά νόμον ανήκουν στο Δημόσιο και στις οποίες αυθαίρετα πληθώρα καλλιεργητών εγκατέστησαν αγροτικές καλλιέργειες.
 
ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ:Πρώτη καταπάτηση πρίν 3 χρόνια (ο δρόμος ήταν η άσπρη γραμμή)
 
Όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες που απέστειλαν ευαισθητοποιημένοι για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτοικοι της Παπαδάτου, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και οι οποίοι μας γράφουν:
ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙA: Φετινή καταπάτηση!
 
«Έλεος πια με τη λίμνη Αμβρακία. Πρόσβαση δεν υπάρχει από πουθενά, άλλος κάνει το ρέμα χωράφι και πλημμυρίζει ο τόπος, άλλος ρίχνει τον δρόμο στο άλλο ρέμα κι άλλος οργώνει καταπατώντας όλο το πέλαγος....
Σπείρτε και τα νερά φυτρώνουν ρύζια….
Ούτε μάτια βλέπουνε, ούτε αυτιά ακούνε, εκεί στον Αστακό, στο δημαρχείο Ξηρομέρου….»!!!!
Να τονίσουμε ότι οι καταπατήσεις γύρω από τη λίμνη είναι παράνομες και πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Οι τοπικές Αρχές, ο Δήμος Ξηρομέρου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και το ΥΠΕΚΑ πρέπει να συνεργαστούν και να επέμβουν άμεσα.
Είναι υποχρέωση τους να υπερασπιστούν μια «προστατευόμενη» (αλλά συνεχώς βιαζόμενη) περιοχή Natura, όπως είναι η λίμνη Αμβρακία.


Εμείς λέμε ότι:
Οι καταπατήσεις λοιπόν στη Λίμνη Αμβρακία δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό συνέβαινε πάντα όταν από την ανομβρία τα νερά της λίμνης λιγόστευαν.

Και καλά, μπορεί να είναι θεμιτό να δοθούν προς καλλιέργεια τα στρέματα που προέκυψαν από αυτή την προσωρινή υποχώρηση των υδάτων ,αλλά να γίνεται με τρόπο δίκαιο και βεβαία μέσα στα περιβαλλοντολογικά πλαίσια που προσδιορίζονται από την πολιτεία.

Δεν κατηγορούμε κανέναν ούτε ρίχνουμε ευθύνες αδιακρίτως αλλά θα πρέπει οι υπεύθυνοι διαχειριστές (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο) να δουν το θέμα άμεσα , έτσι ώστε και η Λίμνη να προστατεύεται και η περιοχή Natura.




ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου