Μετά τα περσινά, ουδεμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας προτείνουν οι Διευθύνσεις, με μόνη εξαίρεση τις Λυκειακές Τάξεις των Φυτειών. Αρνητικοί σε κάθε σκέψη μεταβολής οι δήμοι που με ομόφωνες αποφάσεις τους βάζουν κόκκινες γραμμές
Στο τελικό της... στάδιο εισέρχεται η διαδικασία για τις σχολικές μεταβολές που θα ισχύσουν απ’ την επόμενη σχολική περίοδο, με τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας να έχουν ήδη παραλάβει τις σχετικές εισηγήσεις των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
και να τις θέτουν στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία και καλούνται όμως σε αρκετές περιπτώσεις αυτά να υποδείξουν, στη βάση των όσων η κάθε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έχει απ’ την πλευρά της εισηγηθεί, τις πιθανές αναγκαίες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Να σημειωθεί πάντως ότι στο σύνολό τους οι Δήμοι με απόλυτο τρόπο αρνούνται κάθε μεταβολή. Αυτή ήταν η απόφαση του Δήμου Μεσολογγίου λ.χ. στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου που χθες το βράδυ συνεδρίασε, αυτή είναι και των Δήμων που σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες καλούνται να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Οι εφετινές εισηγήσεις πάντως δεν έχουν καμιά σχέση μ’ εκείνες που τόση κοινωνική αναστάτωση προκάλεσαν ένα χρόνο πριν. Και αναφερόμαστε κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η Πρωτοβάθμια και πέρυσι δεν πρότεινε καμία κατάργηση, πλην ορισμένων μονάδων που ούτως ή άλλως είχαν στην πράξη καταργηθεί, σχολεία δηλαδή που χωρίς μαθητές πια, μόνο στα χαρτιά επί της ουσίας υπήρχαν.
Η Δευτεροβάθμια όμως, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν πέρυσι, τις καταλήψεις, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές, αυτή τη φορά προτείνει μόνο την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών.
Θυμίζουμε ότι ανάλογη εισήγηση υπήρχε και πέρυσι, η υλοποίησή της όμως σκόνταψε στις έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις των μαθητών και όλης της τοπικής κοινωνίας στις Φυτείες, η οποία και τώρα ετοιμάζεται με ανάλογο τρόπο να αντισταθεί.
Η απόφαση πάντως που στην αυριανή συνεδρίαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, θα είναι ασφαλώς απόλυτα αρνητική και θα αποτελέσει το πρώτο ανάχωμα.
Σημειώνουμε ότι οι Φυτείες είναι απ’ τις λίγες εναπομείνουσες κωμοπόλεις που διατηρούν μαθητικό πληθυσμό, το δε σχολικό κτίριο είναι καινούριο και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.
Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σε αρκετές περιοχές προληπτικού χαρακτήρα ενεργοποίηση φορέων, που αναμφίβολα επηρέασε τη διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε για τις «επαναστατικές» διακηρύξεις που σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν, αποδεικνύεται σήμερα ότι οι εμπνευστές τους… μάλλον βιάστηκαν πολύ!
Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε ότι παιδαγωγικά κριτήρια επιβάλλουν συγχωνεύσεις σχολείων, όταν σ’ αυτά φοιτούν δύο ή τρεις μαθητές. Η εισήγηση λ.χ. της Πρωτοβάθμιας, η οποία και έγινε αποδεκτή ασφαλώς απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, για τα Δημοτικά στην Αριάδα και στην Αγ. Τριάδα, όπου σήμερα υπάρχουν από δύο μόλις παιδιά, ήταν απόλυτα σωστή. Τα σχολεία αυτά θα συγχωνευτούν μ’ εκείνο στη Χρυσοράχη και κάτι ανάλογο θα γίνει με το σχολείο της Φλωριάδας που αναβαθμίζεται πλέον σε 4θέσιο σύγχρονο σχολείο (σε 4θέσιο αναβαθμίζεται κι αυτό στη Μαλαισιάδα). Τέτοιες περιπτώσεις πάντως υπάρχουν και σ’ άλλες περιοχές.
Στο Τρίκορφο λ.χ. σήμερα φοιτούν 2 μαθητές, στη Γαυρολίμνη 5. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χωράνε, νομίζουμε, δογματικές απόψεις κατά των συγχωνεύσεων.
Πηγή: Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου